Over ons

De Kunst en Cultuur Academie (KCA, voorheen Klei & Kleur) is een begrip in Maassluis. Al meer dan 50 jaar. De naam staat inmiddels voor veel meer dan werken met klei en kleuren. De Kunst en Cultuur Academie is een creatief en educatief centrum met een uitgebreid aanbod van cursussen en workshops op alle terreinen van kunst en cultuur. Voor jong en oud. Voor mensen met enige ervaring èn voor mensen die op zoek zijn naar nieuwe uitdagingen en mogelijkheden. De Kunst en Cultuur Academie biedt hen de kansen daaraan invulling te geven. Daarmee kunnen ze hun leven verrijken en verdiepen. Bezig zijn met kunst en cultuur haalt mensen weg uit hun dagelijkse beslommeringen en geeft hen de kans hun horizon te verbreden.

Wie zijn wij?
De Academie is een vereniging die door vrijwilligers wordt gedragen. De cursussen worden door de Academie gefaciliteerd, waarbij gestreefd wordt naar kwaliteit en kostendekking.

Het bestuur bestaat uit:
Leo Lauwaars, voorzitter, Corien Robbemond, Johan van der Meer, Marina van der Ven-Schreuders en Will van der Velde

Wat u moet weten?
Bij elke cursus wordt de prijs vermeld. Wanneer dit van toepassing is, wordt de kostprijs van de te gebruiken materialen door de docent met u verrekend.
Houders van de Rotterdampas krijgen op cursussen duurder dan €100, €25 korting. Bij inschrijving moet u dit vermelden en een kopie van uw pas meesturen of overleggen.

Betaling
Na ontvangst van uw inschrijfformulier ontvangt u een factuur, De betaling geldt als voorlopige reservering. Informatie omtrent definitieve plaatsing volgt uiterlijk 1 week voor aanvang. Bij niet doorgaan of niet plaatsing volgt volledige restitutie.

Wijzigingen
Het bestuur behoudt zich het recht voor om geplande cursussen en workshops te wijzigen of te annuleren als dit noodzakelijk is (bijv. bij onvoldoende belangstelling of bij te late inschrijvingen).

Geschiedenis Klei & Kleur

In 1965 werd Klei & Kleur opgericht door de heer Wisse, een Zeeuw van geboorte. De heer Wisse kwam van buiten Maassluis in de nieuwbouw van de Westwijk, de zogenaamde Vogelwijk wonen. in deze nieuwbouwwijk was weinig te beleven op cultureel gebied en de heer Wisse verspreidde enquete-formulieren om interesse te peilen. Van hieruit hebben een twintigtal mensen zich verzameld met belangstelling voor pottenbakken en schilderen. Ook de heer Labree en mevrouw Wally waren hierbij actief. De eerste tijd werden de activiteiten bij de leden thuis uitgevoerd. De toenmalige wethouder voor Onderwijs, Sport en Culturele zaken, de heer Smit, heeft naar vermogen ondersteuning aan hen geboden.

De eerste verenigingsruimte van Klei & Kleur was de ruimte van “Ons Huis” in de Wagenstraat (een soort loods). Daarna volgden in de loop van de jaren vele verhuizingen;” het gildehuisje” aan de Zuiddijk, de ruimte in de voormalige bibliotheek aan de Hoogstraat en  daarna de ruimte van grossier Warnaar aan de Goudsteen volgden elkaar op. Tenslotte werd de voormalige school “” de Wigwam”” aan de Wesselinkstraat betrokken.

Na een anderhalf jaar gaf de heer Wisse zijn docentschap op en kwam de kunstenaar Joop Stigter in beeld. Mevr. Wally startte kinderclubs. In deze periode werd veel in het Gemeente Museum geëxposeerd. Ook was dat het geval bij het tienjarig jubileum.. Om kosten van het materiaal te bestrijden werden af en toe verkopingen georganiseerd. Het cursusaanbod, sloot aan bij de behoefte en mode van zijn tijd. Zo waren er cursussen macramé, poppen maken en kantklossen.

Toen Klei & Kleur zijn tienjarig bestaan vierde waren er 100 leden.

©2017 - Kunst en Cultuur Academie - Koningshoek 93.050 3144 BA Maasssluis - 0657419216